Lapsen sopeutumisen tukeminen

Moni vanhempi pohtii, miten voisi osaltaan auttaa lapsen sopeutumista. Ulkomaille muutettaessa – kuten myös monen muun elämän aikana eteen tulevan haasteen ylittämisessä - lapsen tunnetaitoja, jatkuvuuden tunnetta ja sosiaalisia taitoja tukemalla vanhempi voi edesauttaa sopeutumista.

Lue lisää

Mikä kulttuurishokki! – Mikä kulttuurishokki?

Oma maa mansikka, muu maa mustikka – mitä meille tapahtuu, kun joudumme uuteen kulttuuriympäristöön?  Vastaukseen vaikuttavat monet seikat: mistä syystä ja kenen kanssa lähdemme? Onko toinen kulttuuri ja/tai kieli jo jollain tasolla tuttu? Onko uudessa ympäristössä jo turvaverkkoja, sukulaisia tai ystäviä?

Lue lisää

Kahden mantereen suomalaisia

Parikymmentä vuotta sitten Marja-Liisa Salovaara muutti miehensä kanssa Espanjaan, Andalusian maaseudulle. Heidän tyttäristään toinen, Mari, asuu amerikkalaisen miehensä ja suomalais-englantilaisen poikansa kanssa USA:ssa. Ennen muuttoaan Yhdysvaltoihin Mari eli 17 vuotta Iso-Britanniassa ja kuusi vuotta Saksassa. Asuinpaikoista huolimatta yksi maa on ylitse muiden.

Lue lisää

Kolumni: Kuin rinnakkaistodellisuussa

Koronaepidemia on vaikuttanut myös  ulkosuomalaisiin monin tavoin. Työkomennus on saattanut keskeytyä tai työ päättyä kokonaan. Päätös paluumuutosta on pitänyt tehdä pikaisesti. Elina Uusitalon kolumnissa näkökulmaa odottamattomaan lähtöön ja valmistelemattomaan paluuseen.      

Lue lisää

Sama Suomi, eri nuori

Läpänheitto porukassa ei aukea, mutta jotenkin suomalaisuuteen olisi taas sujahdettava. Paluun jälkeen Hällien lapset tunsivat olevansa maahanmuuttajia Suomessa. Kouluissa pitäisikin huomioida ulkomailta palaavien lasten kokemukset.

Lue lisää

Kieli kasvaa lasta kuuntelemalla

Millaiset keskustelut tukevat lapsen äidinkieltä ulkomailla asuessa? Sellaiset, joissa aikuinen kuuntelee lasta. Perheet ovat erilaisia, myös keskustelukulttuurin osalta.

Lue lisää