”Olin hullunrohkea, kun lähdin”

Erja Päivärinta lähti yksin vauvan kanssa työkomennukselle Kiinaan. Kokemus ei ollut helppo, mutta kuitenkin niin antoisa, että hän suunnittelee jo toista ulkomaankomennustaan yksinhuoltajana.

Lue lisää

Ystävystyminen ulkomailla

Muutto ulkomaille saattaa tarkoittaa kokonaan uuden sosiaalisen verkoston rakentamista. Jonkin verran vuorovaikutusta syntyy itsestään, esimerkiksi naapurien tai kaupan kassan kanssa.

Lue lisää

Perhe maailmalla – etäopiskelu vaihtoehtona

Etäopetus on ulkomailla asuessa eräs kouluvaihtoehto, jos lähiopetus ei ole mahdollinen jostain syystä. Lähiopetuksen esteitä on monenlaisia, esimerkiksi liian pitkä koulumatka, kielimuuri tai korkeat lukuvuosimaksut. Suomen perusopetuksen yhteisiä oppimääriä voi suorittaa verkko-opintoina esimerkiksi Etäkoulu Kulkurissa.

Lue lisää

Ulkomaisen koulun valinnassa opetussuunnitelma ratkaisee

Lapsiperheen muuttaessa ulkomaille on valittava useista toisiaan muistuttavista vaihtoehdoista juuri omalle lapselle sopivin koulutus- ja kasvatusväylä. Ekspatriaattilapsille suunnatut koulut kilpailevat asiakkaista ja pyrkivät erottautumaan mm. opetussuunnitelmilla.

Lue lisää

Cardiffin Suomi-koulu tukee walesinsuomalaisten lasten kielen kehitystä

Cardiffin Suomi-koulu on yksi lähes 130:sta maailmalla toimivasta kielikoulusta, joissa annetaan suomen kielen täydentävää opetusta ja tutustutaan Suomen kulttuuriin. Toiminnassa on mukana reilut 4 000 lasta ja nuorta ympäri maailman. Koulutunneilla käy ulkosuomalaisten lasten lisäksi myös perheitä, joilla on jokin muu linkki Suomeen tai suomen kieleen. 

Lue lisää

Sosiaalisuudesta ja sosiaalisista taidoista

Ulkomaille muuttoa suunnitteleville painotetaan usein verkostoitumisen tärkeyttä, aktiivisuutta, ennakkoluulottomuutta ja harrastustoimintaan mukaan menemistä. Sopiiko ulkomaille muutto siis vain super-innokkaille verkostoitujille? Vai voiko muuttaja olla myös ihan tavallisin sosiaalisin taidoin varusteltu ihminen?

Lue lisää

Kolumni: Expat Blues

Lomien jälkeen itse kullakin voi olla surumielinen olo, mutta ulkosuomalaisen mielessä blues soi ihan omaa melodiaansa. 

Lue lisää

Kuin kalat vedessä?

Kasvamme oman kulttuuripiirin jäseneksi omaksumalla yhteiset normit, arvot ja käyttäytymismallit. Tiedämme ja ymmärrämme, miten muut toimivat ja osaamme suhtautua ja reagoida siihen asianmukaisesti. Ympäröivä kulttuuri luo identiteettiä, tekee meistä sen, keitä me olemme.

Lue lisää